Скандинавски интериор – простота, която се откроява

July 11, 2020 By Peika 0

Ярки интериори, естествени материали, практичност, простота, комфорт и изчистени линии – това са основните характеристики на една от най-влиятелните тенденции в интериорния дизайн на 20 век. Именно тези характеристики всеки от нас обича да вижда в дома си, който е гарантирал на този стил вечна красота, която устоява на всички нови тенденции. Скандинавският стил на интериорен дизайн е едновременно елегантен и неформален, поради което лесно пробива стените на къщите в бизнес помещения, а след това и много интериори, далеч от родния север на Европа.

трапчинен скандинавски хол с галерия за стени
проста скандинавска всекидневна с бял диван
Скандинавски ъглов домашен офис в хола
прост скандинавски интериорен дизайн на всекидневна
проста скандинавска спалня
прост скандинавски коридор с черни и бели плочки
прост скандинавски кът за закуска
проста скандинавска трапезна маса в кухнята
миниатюрен прост скандинавски балкон

Снимки: Ерик Олсон

Красиво проектиран интериор в скандинавски стил.

Подове и стени

Подовете и стените в скандинавски стил рядко се открояват. Стените обикновено са бели и привличат вниманието към мебелите. Ако има цвят, той обикновено е неутрален, ярък и естествен тон. Дървените подове са често срещани, а плочките с плочки покриват входа и банята. Ярките нюанси на подовите повърхности подчертават впечатлението за простор и въздушност на интериора. Скандинавският стил обича откритите пространства, които не пречат на движението и замъгляват линията между интериор и екстериор.

Цветове

Бели, сиви, кафяви и черни тонове могат да се видят в цялото пространство. Естествената цветова палитра е основа в скандинавския интериорен стил.

материали

Дървото е наложително за скандинавския стил. Внедряването на дървена ламперия върху стени и тавани ще подчертае текстурата и топлината на този благодарен материал. Наред с дървото, мебелите от естествени материали също изглеждат страхотно, особено столовете с модерни, прости линии. Обърнете внимание и на тъканите – разнообразието от текстури и цветове също е неутрално и земно.

форма

Изчистените и прости линии се подчертават както в архитектурните решения, така и в дизайна на мебелите. Скандинавският стил на интериорен дизайн е свързан с простотата и свежестта.

Функционалност

Истинският скандинавски стил е много жив, весел и практичен. Той представлява един вид съжителство на интериора и хората, които живеят в него.

Мебели

Мебелите, създадени от дизайнери, вдъхновени от скандинавски стил, се вписват във всяко пространство. Класиките на северния дизайн включват добре познатия стол Panton, стол с яйца, стол с мравки, полилей от артишок или стол с паун Wegner. В наблюдавания интериор мебелите са изработени от естествени материали и се вписват чудесно с останалата част от интериора.

детайли

Скандинавският стил никога не жертва детайли заради общото впечатление. Особено забележим компонент на този стил е обръщането на внимание на предмети като чаши, чинии, прибори за хранене и други елементи, използвани ежедневно. Често това са наистина малки скулптури, достойни за внимание, които красят кухненските рафтове. Но не мислете, че обектите са просто красиви – те също трябва да са много функционални.

Още едно важно нещо, което трябва да се спомене, е балкон. Това е малка, но и уютна и функционално проектирана част от апартамента. Масата и столовете, които могат да бъдат намерени на балкона, са изработени от метал, така че да издържат на суровите метеорологични условия.

Source