Мога ли да използвам екстериорна боя върху мебели?

July 31, 2020 By Peika 0

Боядисване на дървени мебели с цвят на синя боя.

Външната боя е идеална за мебели на открито. Поради съдържанието на ЛОС повечето бои за екстериор не са подходящи за вътрешни мебели. ЛОС могат да причинят краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми. Хибридната и ниска VOC външна боя са опции. При правилна подготовка интериорната боя е идеална за повечето интериорни мебели.


Външната боя със сигурност има някои предимства пред интериорната боя. Той е проектиран да издържа на атмосферните условия на открито. Ако може да издържи дъжд и слънце, той ще се изправи пред разхвърляни деца или онзи съсед, който отказва да използва увеселителен парк на вашата маса. Той също така осигурява ярки цветове, без да кърви.

Тези предимства може би ще се чудите дали можете да използвате външна боя върху мебелите си. Можете също така просто да имате остатъчна външна боя и предпочитате да я използвате при следващия си проект, за да спестите пари. За съжаление, външните бои могат да причинят здравословни проблеми, когато се използват на закрито.

Външни мебели

Ако искате да рисувате външни мебели, тогава трябва да използвате екстериорна боя. Ако мебелите са лакирани, първо ще искате да я шлайфате. Ако има стара боя, която се отлепва или напуква, ще трябва да я остържете или да я напеете с електрическа шлифовъчна машина, за да я премахнете. Старата боя в добро състояние може да бъде боядисана, но обикновено се препоръчва премахването й за най-добри резултати. Не забравяйте да почистите добре повърхността със сапун и вода, ч.л. или домакински препарат за почистване, преди да започнете да рисувате.

Грундът ще даде на боята добра повърхност за залепване. Ако парчето има тъмна боя или петно ​​и искате да рисувате върху него със светъл цвят, грундът е задължителен. Ако парчето ви е от гола дървесина, грундът все още се препоръчва, но не е абсолютно необходим. Когато избирате боята си, бъдете сигурни, че тя е предназначена за материала, върху който възнамерявате да рисувате. Стандартните бои са подходящи за дърво. Ако искате да рисувате пластмаса или метал, изберете боя, предназначена за тези повърхности.

Вашата външна боя може да се нанася с четка или а пръскачка за боя, Пръскачката за боя е по-бърза и осигурява равномерно покритие. Той работи добре за мебели със сложни детайли или извити крака. Боядисването с четки също е ефективно. Ако изберете четка, закупете качествена ъглова четка или валяк от пяна. И двете осигуряват красиво покритие и могат да се използват с външна боя от латекс или маслена основа.

Боя на закрито срещу открито

Въпросът всъщност не е дали можете да използвате външна боя върху мебели. Въпросът е можете ли да използвате външна боя на закрито. Ако искате да пребоядисвате своя вътрешен двор, отговорът е да, определено искате да използвате външна боя върху вашите мебели. Ако обаче искате да знаете дали можете да използвате екстериорна боя на вашата кухненска маса, отговорът е по-сложен.

Външната боя е проектирана да издържа на атмосферните условия. Използваните свързващи вещества помагат за борба с мухъл, напукване и лющене. Интериорните бои не са проектирани за тези проблеми, така че не са толкова трайни. Външните бои също се създават с пигменти, които намаляват избледняването. Накратко, външната боя по принцип е по-трайна от интериорната боя.

ЛОС

Другата и най-важна за нашите цели разлика между интериорна и външна боя са ЛОС. VOC означава летливи органични съединения. Интериорните бои на водна основа обикновено имат най-ниските нива на ЛОС, Интериорните бои на маслена основа също се считат за безопасни. Интериорните бои трябва да отговарят на нисък праг на ЛОС.

Външните бои не са обект на тези разпоредби, тъй като те са предназначени за използване на открито, където има достатъчно вентилация, за да не бъдат опасни за здравето. ЛОС могат да причинят широк спектър от здравословни проблеми. Краткосрочните проблеми включват главоболие и замаяност. Дългосрочните ефекти могат да включват респираторни заболявания, рак и увреждане на черния дроб.

Невъзможно ли е да използвате външна боя върху вътрешни мебели?

Синьо боядисани кръгли дървени маси и столове.

Повечето ЛОС ще бъдат пуснати в рамките на 48 часа след боядисването. Ако можете да оставите мебелите си навън за следващите няколко дни след боядисването, това би намалило риска. Използването на пречиствател за въздух и поддържането на дома добре добре проветрявано също може да помогне.

Хибридни бои

Повечето марки за боядисване предлагат хибридни интериорни / екстериорни бои. Това може да бъде чудесен начин да постигнете голяма част от трайността на външната боя без рискове за здравето. Те обикновено са по-скъпи от боите, предназначени за вътрешна или външна употреба. Ако искате най-издръжливия вариант, трябва да го обмислите. Ако търсите най-добрия удар за вашия долар, това не е най-добрият вариант.

Външна боя с ниско съдържание на ЛОС

Има и ниско количество ЛОС външни бои. Това обикновено са латексови бои. Технически тези бои могат да съдържат живак, което също може да причини вредно излагане. Не е незаконно външната боя да съдържа живак, но повечето производители на бои са преустановили използването на живак във външната боя. Ако сте решени да използвате външна боя на закрито, боята с ниско съдържание на ЛОС е най-добрият избор. Тя трябва да осигурява търсената ефективност, без да излага здравето ви на риск.

Да накарате интериорната боя да работи за вас

Тъй като външната боя не се препоръчва за вътрешни мебели, следващият въпрос е защо искате да използвате екстериорна боя? Трайността ли е? Превенция на кръвоизливите? Имате ли нужда от боя, която е лесна за почистване?

Сатенените или полугланковите бои осигуряват устойчива и лесна за почистване повърхност. Те образуват твърда обвивка, която ефективно запечатва повърхността и предотвратява оцветяването. Боите с висок блясък осигуряват висок блясък, но също така могат да привлекат внимание към всякакви драскотини или несъвършенства в боята. Боята с плоска или яйчена черупка не почиства, както и по-високите гланцови версии, но има някои плоски бои, които са проектирани да се почистват по-лесно.

Ако се притеснявате от кървене, грундът, който блокира петна, ще отстрани проблема. Грундът също така увеличава трайността и покритието на боята. За стари мебели, които са придобили неприятна миризма, както и лоша работа с боя, някои грундове са проектирани и за блокиране на миризмата. Ако сте взели парче от магазини, само за да го откриете, че помещението ви мирише на дим, грундът, който блокира миризмата, е това, от което се нуждаете.Source